V letošnjem tednu okolja smo na Gimnaziji Litija 26. 9. 2019 organizirali Eko dan: Podnebna kriza.

Mladi, ki nas skrbi okoljska kriza in menimo, da smo kot družba o tem premalo ozaveščeni, smo se odločili, da bomo na naši gimnaziji organizirali tematski dan, na katerem bomo obravnavali problem podnebne krize.

Prvo uro smo za uvod vsem dijakom predvajali video posnetek o okoljski problematiki v trenutnem svetu. V sodelovanju z Mladinskim centrom Litija, društvom Lojtra in društvom Slomo smo pripravili program treh različnih delavnic. Udeležili so se jih dijaki, ki jih ta tematika zanima in so se na dogodek prijavili. Dejavnosti so potekale v treh manjših skupinah.

Mladinski center je pripravil delavnico, ki se je v obliki pogovora in oblikovanja plakatov, ukvarjala s prehrano in njenimi vplivi na okolje. Na delavnici društva Lojtra smo s poskusi obravnavali problematiko proizvodnje oblačil in posledičnega onesnaženja vode. Z društvom Slomo pa smo se na interaktiven in zanimiv način pogovarjali o šoli kot ekosistemu in idejah za bolj ekološko prijazno šolo. Pridružil se nam je tudi predstavnik gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Predstavil nam je delovanje gibanja. Za zaključek smo tematiko podnebne krize predebatirali na okrogli mizi, na kateri so poleg dijakov sodelovali še predstavnik Mladih za podnebno pravičnost in predstavnici društva Slomo.

Cilj tega dne je bil dijake izobraziti o tej aktualni tematiki in jih spodbuditi k akciji.

V tem duhu smo dijake povabili na Podnebni štrajk, ki bo potekal 27. 9. 2019 v Ljubljani na Trgu republike. Vabljeni vsi!

Ni planeta B!

 

                                                                                 Maša Cvetežar

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)