Zbor Gimnazije Litija

Mešani pevski zbor Gimnazije Litija združuje pevce od 2.–4. letnika. Vaje imajo enkrat tedensko ob četrtkih po dve šolski uri. S svojim petjem obogatijo večino šolskih prireditev, prav tako pa se aktivno vključujejo v kulturno dogajanje domačega kraja. Redno sodelujejo na območnih in medobmočnih revijah šolskih pevskih zborov. Leta 2006 so na državnem tekmovanju v kategoriji mešanih mladinskih zborov dosegli zlato plaketo in 1. mesto ex equo. V preteklosti je bila posebej odmevna njihova pevsko plesna izvedba odlomkov iz mjuzikla Fantom iz opere Andrewa Loyda Webbra. Program zbora obsega slovenske ljudske in umetne pesmi, tujo zborovsko literaturo različnih obdobij, spirituale in gosple, pa tudi skladbe zabavnejšega žanra, kot so priredbe slovenskih zimzelenih pesmi, popevk ter “show” program.

Pevski zbor GL je ustanovila zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič in ga vodila 10 let. Po uspešnem tekmovanju v Rivi del Gardi, ko so prejeli zlato plaketo, se je na samostojnem koncertu Kraljestvo Gimnazije Litija pravljično poslovila od vodenja zbora GL. Helenino dirigentsko palico je prevzela Anita Medvešek, od leta 2015 pa ga vodi Blaž Rojko.

Petje v zboru ni samo »garanje«, čeprav so vaje, ki jih imajo pevci dvakrat tedensko, zelo naporne, je tudi druženje in zabava. Vsako leto se v oktobru intenzivno pripravljajo na nastope na pevskem vikendu, kajti »pevska sezona« je dolga in naporna. V decembru poleg samostojnega koncerta nastopajo na litijskem božičnem sejmu, s svojim programom pa razveseljujejo stanovalce Tisja.

Ne smemo pozabiti na prireditev, ki povezuje slovenske gimnazijske zbore – Pevsko gimnazijado, ki jo je v tretjem letu delovanja Gimnazije Litja osnovala Helena Fojkar Zupančič, z namenom druženja in spoznavanja pevcev in gimnazijskih pevskih zborov. Helena pravi: »Prireditev je nastala iz potrebe po srečevanju naših pevcev z ostalimi slovenskimi zbori, saj smo se v nekem trenutku počutili kot osameli otok sredi nepreglednega oceana. Žal se v današnjem svetu vse manj poudarjata osebni kontakt in druženje. Mnenja sem, da so srečanja med pevci in zbori nujno potrebna, saj pevci le tako dobijo orientacijo, kje so in kam naj bi šli. Meni sicer lahko zaupajo, a osebna izkušnja je nekaj povsem drugega. Če poslušaš samo sebe, hitro postaneš predober …« (iz intervjuja s Heleno Fojkar Zupančič, Naglas, 2010) Veseli smo, da je srečanje postalo tradicionalno in leta 2015/16 smo praznovali njeno deseto obletnico.

Ne glede na to, kdo »vihti« dirigentsko palico, so v letih delovanja zbora izoblikovale in ohranile dejavnosti in prireditve naši pevci pa ponovno dosegajo visoka priznanja na tekmovanjih, eno zadnjih je srebrno priznanje v kategoriji mladinskih zborov na tekmovanju v Novi Gorici.

tekmovanje_pevskega_zbora_v_italiji014 tekmovanje_pevskega_zbora_v_italiji045

(Skupno 437 obiskov, današnjih obiskov 1)